DEPARTMENT OF THE NAVY
BOARD FOR CORRECTION OF NAVAL RECORDS
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"WASHINGTON DC 20370-5100 HD:hd

Docket No: 04219-01
27 February 2002

Dear Commander S

This is in reference to your application for correction of your naval record pursuant to the
provisions of title- 10 of-the United States Code, section 1552. You requested correction of
your naval record to show you were given a chance to accept a Regular Navy commission
before your release from active duty on 6 June 1995.

A three-member panel of the Board for Correction of Naval Records, sitting in executive
session, considered your application on 22 February 2002. Your allegations of error and
injustice were reviewed in accordance with administrative regulations and procedures
applicable to the proceedings of this Board. Documentary material considered by the Board
consisted of your application, together with all material submitted in support thereof, your
naval record and applicable statutes, regulations and policies. In addition, the Board
considered the advisory opinion furnished by the Navy Personnel Command dated

11 July 2001 with enclosure, a copy of which is attached. The Board also considered your
letter dated 27 August 2001.

After careful and conscientious consideration of the entire record, the Board found that the
evidence submitted was insufficient to establish the existence of probable material error or
injustice. In this connection, the Board substantially concurred with the comments contained
in the advisory opinion. They noted that both the current version of the Naval Military
Personnel Manual and the version in effect at the time (article 1020120) stated that
procedures "requesting "[emphasis added]" transfer to the Regular Navy without board action
are contained in Secretary of the Navy Instruction 1210.5A." In view of the above, your
application has been denied. The names and votes of the members of the panel will be
furnished upon request.

It is regretted that the circumstances of your case are such that favorable action cannot be
taken. You are entitled to have the Board reconsider its decision upon submission of new
and material evidence or other matter not previously considered by the Board. In this
regard, it is important to keep in mind that a presumption of regularity attaches to all official



records. Consequently, when applying for a correction of an official naval record, the
burden is on the applicant to demonstrate the existence of probable material error or
injustice.

Sincerely,

W. DEAN PFEIFFER
Executive Director

Enclosure
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DEPARTMENT OF THE NAVY

NAVY PERSONNEL COMMAND
5720 INTEGRITY DRIVE
MILLINGTON TN 38055-0000 5420

Ser 811C/1U185
11 Jul 01

MEMORANDUM FOR THE EXECUTIVE DIRECTOR, BOARD FOR CORRECTION
OF NAVAL RECORDS

Via: PERS/BCN Coordinator (PERS-00ZCB)

e 1S C g

a) MILPERSMAN 1131-020
(b) SECNAVINST 1210.5A |
(c) PHONCON NPC (PERS-811) gitummusiifigii
22 Jun 01 Rt

Encl: (1) Memo fro M Goted 25 Jun o1
1. References (a) and (b) outline policy and procedures for
appointment in the Regular Navy of Reserve and Temporary
Officers. Both references require members to submit an
application in order to be considered for transfer or

redesignation.

2. An appointment without board action can only be tendered
after:

(a) The member submits a request,
(b) A Regular Navy vacancy is available and
(c) Senate confirmation occurs.

) @k onfirmed in reference (c) that he did not submit an
application for transfer to the Regular Navy during his General
Recall (92JUN24 - 95JUN06). Because of this oversight, there was
no error or injustice to the member as implied in the BCNR
application.

3. Enclosure (1) further explains ijiiallimmsisee interpretation
of applicable references however, it is unfortunate that he did
not request transfer to the Regular Navy while in an eligible
status.

can be

4., If you have._.an s tion regarding this

In-Service Procurement Branch
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Date: 25 June 25, 2001

Frogi BN GagdSC, USNR
To~SEININMWASN (PERS 811)
Subj: BCNR docket number 4219-01

Ref  (a) MILPERSMAN 1131-020
(b) SECNAVINST 1210.5A

1. Per our phoncon of Friday 22 June, Tam faxing to you references (a) and (b). Thave circled
all of the appropriate sections or paragraphs of both these references that ] believe are
relcvant to my position as it applied in 1994 while serving under three year general recall
orders (active duty list) at Naval Ho T

. u,éf" 2. Paragmph\ﬁ(of the Policy section of reference (a) indicates that “ All other Reserve Officers

g on the active duty list selected for lieutenant commander ... who have completed at least 3
years of active commissioned service will be affered Regular appointments without board
action.” All prior paragraphs of refcrence (a) indicate Reserve Officers in varions staff corps
“may apply... without board action”. At issuc here is the defmition and contextual meaning
of reference (a) for both “without board action” and the specific absence of "may apply” in
paragraph 4 as it applied in 1994. (above italics are mine).

3. On page 3 (section 9a) of reference (b), the approval of transfers from Reserves to Regular
Navy states that “Qualified Reserve Officers in the following categories may, with the
approval of the CNO, be transferred from the Naval Reserve into the Regular Navy without
the board action referred 10 abave...”. On page 4 (section 9a3), it states that “ . such
officers must accept a Regular appoimtment, if tendered, concurrent with promotion or be
released from active duty ...on expiration of active duly agreement * (above italics are mine).

4. 1 was never tendered a Regular Officer appointment concurrent with my promotion m 1994.
At that time, I had met all conditions of references (a) aad (b) to be offered a Regular
appointment without board action: 1 was a Reserve Officer on the active duty list with at least
3 years of active commissioned service when I was selected for lieutenant commander i
1994. My status in 1994 is verified by the attachments previously sent to BCNR (c.g.,
DD214, active duty promotion board results, etc.).

5. Wiﬂlappmxinntdysixmomhsmmhxgmmygmalmumdas(somcmnemlme
1994)Iwasinformcdthat,asamcalhdmavist,lhadminiﬁmeamqumfmreleascﬁ:om
active duty; the release date from this general recall was effective June 1995 at end of three -
year recall. - .

RESERND oF
Fav. CoEf- Menfo

+
2 PAGES CReLED PARASlp H< | SEZTions
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All other Reserve officers on the active duty list selected for lieute
commander or above by an active duty promotion board, and who have
completed at least 3 years of active commissioned service will be offered
Regular appointments without board action. For YG97 and later Reserve
Officers, this regular commission will be received automatically at the time of
their qualifying promotion to lieutenant commander or above.

Procedures for requesting transfer to the Regular Navy without board action
are contained in SECNAVINST 1210.5A.

Eligibility Regular and temporary officers are eligible for permanent appointment in the
Requirements  Regular Navy who:
L

- - Are citizens of the United States.

_= Are of such an age that their active commissioned service, including prior
active commissioned service, shall equal not less than 20 years upon
attaining the age of 55 years. Officers of the Medical, Dental, Chaplain, and
Nurse Corps and Allied Science Officers of the Medical Service Corps must
be able to complete 20 years active commissioned service prior to attaining
the age of 60 years. Limited duty officers LDOs) and chicf warrant officers
(CWOs) must be able to complete 20 years total active service prior to
attaining the age of 62 years.

« Meet the following minimum service requirements:
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Lefereice (D)

(6) Must meet such additional criteria as
may be prescribed by the Chief of Naval
Operations.

i. Officers applying for transfer or redesig-
nauon to TAR status must meet the eligibility
requirements of subparagraphs 6a(1), (3) and
(4) and be qualified for assignment 10 sea duty.

7. Inactive-Duty Officers

a. Reserve officers and Reserve LDOs not
on active duty are not eligible under this instruc-~
tion far transfer into the Regular Navy.

(1) Reserve officers who are not on the
actjve—duty list may not request transfer into the
Regular Navy uniil they have been recalled from
the Reserve component to the active-duty list
and have served on active duly for at least 12
months, excluding all periods of duty under in-
struction in excess of 30 days. and have other-
wise satislied the criteria of subparagraph 6a.

(2) Reserve LDOs who are not on the
active-duty list may not request transfer into the
Regular Navy and appointment as a Regular
temporary 1.DO until they have been recalled
from the Reserve component to the active-duty
list and have served on active duty for at least
12 months, excluding all periods of duty under
instruction in excess of 30 days, and have
otherwise satisfied the eligibility criteria in
subparagraph 6e.

b. Section 1331 of reference (i) provides
for retired pay benefits upon application for any
member or former member of a Reserve compo-
nent who has completed at least 20 years of
qualifying service. The last 8 years of qualifying
service must be performed as a member of a
Reserve component.

8. Training and Administration of Reserves
(TAR) Officers. Transfers may be made be-
tween the Regular Navy and the TAR program
subject to the following limitations:

- H2)9-0f

SECNAVINST 1210.5A CH-2
18 October 1991

a. Transfers from the TAR program must
not reduce TAR strength in the losing competi-
tive category or unrestricted line designator below
its authorized TAR strength.

b. Transfer from the Regular Navy must not
reduce strength in the losing competitive category
or unrestricted line designator below its authar~
ized strength. increase promotion opportunity or
reduce promotion flow point 1n the losing
competitive categoury, or prevent attainment of
full Regular authorized strength in the career
grades in the losing compeltitive category.

c. Applicants for such transfers must meet
the eligibility requirements in subparagraph 6a or
6i as applicable,

* Approval of Transfers and Redesignations,
Except as pravided for below, all transfers and
redesignations of officers under this instruction
shall be made following the approved reports of
Transfer/Redesignation Boards appointed by the
Chief of Naval Operations (CNO).

a. OQualilied Reserve officers in the {ullowing
categories mayv, with the approval of the CNO,
be transferred from the Naval Reserve into the
Regular Navy without the board action reflerred
1o ahove, provided Regular officer authorized
strengths within the given competitive category
permit. Qualified Reserve offlicers in these
categories will be appuinmied to meet Regular
force and the career force ahjeclives outhned in
paragraph 4.

IS

(1) Distinguished Naval Graduates
(DNG). Such officers have the option of
accepting a Regular appointment when tendered,
or retaining their Reserve appointment.

(2) Reserve olficers on the active-duty
list in the Medical, Dental and Judge Advocate
General's Corps who are selected for and
promoted (o0 the grade of commander or above
per the recommendations of an active-duty
promotion board convened after the effective
date of this instruction and who have completed

at least 3 years of active commissioned service
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SECNAVINST 1210 5A CH1-2
L8 October 1991

prior 1o selection for promouor. Such officers
must accept a Regular appointment, if tendered,
concurrent with promotion or be released (rom
acuve duty on completion of anv oblipated
service ncurred or on expiration of any
active-duty agreement,

(3) All other Reserve officers on the
active~-duty list whao are selected for and pro-
moted 1o the grade of lieutenant commander
or abuve per the recommendatons of an
acuve-duty promouon hoard convened afier
1S September 1981 and who have compieted at
least 3 vears of active commissioned service prior
to selection for promotion  Such officers must
accept a Regular appointment, il tendered, .
cancurfent with promotion or be released from
active dutv on complenion of any obhpated
service incurred or on expirauon of any
active-duty agreement. Chaplain Corps officers
who cannot ebunn ecclesastieal -endorsement for
Regalar appommiment iy he retained on the
actne-duty bist 1o maintain authorized strength an
grade when strength cannot be mainined with
Repular oflicers or whien necessarn (o mainain
religious {awh group halance.

(4) Reserve oflicers in subparagraphs
9a(2) and (3 wab less than 3 vears of acuve
commnstaned service prior o selecton lor
promotion. upan completion af 3 years of actwve
Such officers must
accept a Regular appamtment, if tendered, or
be released from actve duts on compleuon of

cormmisnmianed service.

any obhgated service incurred or on expiraton
of any actne-duly agreement

(S) Reserve officers who successfully
complete the Law Education Program (LEP)
under reference ()b and are admited 1o the
practice of law. Such officers must, under
sipned agreernent, accept o Repular appointment
when tendered

{6) Nuclear Propulsion Officer Candidate
(NLPOC) source officers whao successfully
complele the nuclear power training pipeline.
Such officers muxt, under sipned agreement.
accept a Repular appointment when tendered.

(7) Other olficers as authorized by the
Secretary of the Navy, considering any comments
and recommendations of the Chiel of Naval
Personnel.

b. The Chief of Naval Personnel may take
action to redesignate or transfer qualified Regular
or Reserve officers in the following categories
without Transfer/Redesignation Board acuon:

(1) Officers redesignated ays a result of
qualification within an unrestricted hne warfare
designator.

(2) Student offlicers redesignated as a
result of completing professional requirements flor
appointment 1n the Medical, Dental, Judge
Advocate General's. or Chaplain Corps.

(3) Officers redesignated as a result of
administratine or medical hoard action requiring
revocation or restoration of status.

t4) Officers to be redestgnated followiny
disenrollment from initial warfare wraming
programs

(5) Officers redesignated as traimnees in
an unrestricted line warfare desipnator

10. Application. Officers may apply {or
transfer or redesignation for which they qualify
under tis anstruction, following application
procedures estabhished by the Chiefl of Naval
Applicants may request consideranon
for no more than twa designatars within the
same or cdhifferent competitive categories.

Pervonnel,

11. Transfer/Redesignation Boards

a. Board Composition. Boards shall he
convened hy the CNO and shall consist of at
least fue members, military or civilian. ExcepU
for boards considering officers for transfer and
redesignation into the TAR program, a majority
‘of members will be officers of the Regular Navy
serving in the grade of lieutenant commander or
above. Boards considenng the transfer and
redesignation of officers into the TAR program
will be compnsed of a majority of TAR olficers
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